richerdpul-woonhuis-vinkenlaan-fotografie-gerhardwitteveen-01

Vinkenlaan, Apeldoorn

Begin 2010 kwam Frank bij mij met de vraag of ik als jong aankomend architect eens wou nadenken over een huis voor zijn gezin en zijn broer op het weiland naast zijn ouderlijk huis. In eerste instantie een vraag die leuk was om over na te denken, maar (nog) geen reële opgave.

Zou het mogelijk zijn om een twee-onder-één kap woning te realiseren op een kavel met een beperkte breedte?

Na een tijdje veranderde de vraag van het nadenken over een woonhuis voor twee gezinnen naar het ontwerpen van een woonhuis voor Frank en zijn gezin alleen.

Frank had een programma van eisen geschreven en vroeg mij of ik dat wou verwerken in een echt ontwerp. In dat programma van eisen stonden vrije eenvoudige dingen als: 3 slaapkamers, woonkamer, keuken, duurzaam, comfortabel en houtkachel. Natuurlijk had Frank zelf al wel nagedacht hoe dat ongeveer eruit moest komen te zien. Maar verder als: “een moderne uitstraling” kwam hij niet.

Kortom, voor een architect een heerlijk opgave. Na het aanhoren van vooral Frank zijn verhaal, waarin hij aangaf dat het ook het verhaal van Mirjam was, ben ik eerst gaan kijken op de locatie.

Wat opviel was dat het op een unieke plek ligt op de splitsing van de Vinkenlaan en de Fitislaan, daarnaast is er geen eenduidig straatbeeld. Geen enkel huis heeft de zelfde kleur baksteen of vorm.

 

Het weiland ligt ingeklemd tussen aan de ene kant een relatief klein wit woonhuis met een mansarde kap en aan de andere kant een groot en statig bruin woonhuis, het ouderlijk huis van Frank.
Het weiland ligt daarnaast ook nog in het verlengde van de Fitislaan waar typische jaren 80 woonblokken staan.

Hoe ga je hier nou een woonhuis ontwerpen dat past in deze verzameling van beelden?

Nou door simpelweg je eigen beeld te creëren dat je wordt gegeven door te kijken naar de context.

Allereerst het archetype woonhuis te abstraheren tot een simpele vorm die een kind tekent als je het vraagt een huis te tekenen. Om dat archetype heen moet een beschermende schil worden geplaatst zodat het huis zich afschermt van de ene straat en zich opent naar de andere straat. Na het samenvoegen van deze twee elementen moest alleen de entree nog benadrukt worden. Je moet wel ergens dat archetype woonhuis kunnen betreden. Om deze elementen kracht bij te zetten is er gekozen om het huis in een geheel eigen materialisatie op te trekken. Het archetype huis is van hout, de beschermende schil van vlakke dakpannen en de entree van glas. Om het archetype huis zo sterk mogelijk te houden is er voor gekozen om de kozijnen achter het hout hout weg te laten vallen. Zo heeft het woonhuis zijn eigen moderne kijk op de Vinkenlaan.

Deze drie elementen zijn de basis geweest voor het definitieve ontwerp dat nu gebouwd wordt. Het archetype huis, de beschermende schil en de duidelijk geaccentueerde entree.

Het leuke van het ontwerpproces was de voorzichtigheid in moderniteit van Frank richting mij, om aan te geven dat Mirjam toch voor een bakstenen huis zou gaan.
Maar bij de presentatie van het eerste ontwerp was Mirjam nog enthousiaster over het ontwerp dan Frank, en ik ook, hadden durven dromen.

Frank en Mirjam, ik heb met veel plezier jullie huis mogen ontwerpen en ben erg trots dat het nu toch echt gebouwd gaat worden. Ik hoop dat jullie ervan gaan genieten en er lang mogen wonen.

Gr. Richerd

Related Projects

Start typing and press Enter to search